Statlig vulgærkapitalisme

Av Kristin Moe - 08.des.2006 @ 11:03
«Verdens rikeste land et av verdens beste land å bo i». Hører og leser vi det i et tilstrekkelig antall ganger blir det vel sant? 

«Vi er best»
Det er ikke nytt å stusse over hvorfor eldre skal vente i månedsvis i smerte for å få operert en hofte eller hvorfor vi ikke har råd til et barnevern som sikrer barns menneskerettigheter i landet vårt. Samtidig bidrar vi til alt fra en veistump i Spania og kulturbygg i Egypt, til en milliard til støtte for verdens urbefolkning. Det var et beløp som visstnok på  grunn av regnskapsrot kun er i underkant av 300 millioner kroner. 

Kultur, menneskeverd og demokrati er noe vi vifter med på besøk hos de nasjoner vi mener ikke er like flinke til dette som de burde. Den ene politikeren etter den andre reiser rundt og gjør seg populær med bukselommene fulle av millioner.

For vi er jo de rikeste og beste er vi ikke?

Den store lille velgjøreren
Derfor har vi råd til å øse ut penger uten å sikre at de som virkelig trenger hjelp mot fattigdom, vold og politiske overgrep blir de reelle mottakerne. For det er ikke de som er nederst på rangstigen som gir oss status og ønsket oppmerksomhet. Vi er jo den store, lille velgjøreren fra nord som liker å toppe statistikken over verdens giverland.

Og hva gjør vi når vi har blitt for velfødde til å ta grep om egen lediggang? Jo, da tapper vi de rammede nasjonene for deres kompetanse som de så sårt kunne trenge for egen oppbygging og kaller det «arbeidsinnvandring».

Statlig vulgærkapitalisme
For å feie for egen dør gir ingen internasjonal stjerne og muligheter for spennende jobb når politikertilværelsen er over. 

Har vi i vår «humanitære», politisk korrekte iver og kjente statsoverhoders oppmerksomhet praktisert en statlig vulgærkapitalisme hvor målet telles i «millioner gitt» og ikke «mennesker hjulpet»? Har vi i vår primitive pengefokus valgt det enkle fremfor det kompliserte virkelige hjelpearbeidet som krever innsikt, kunnskap, stayer-evne, resultatkontroll og kulturell respekt?

I næringslivet er det som regel slik at om du ikke håndterer ditt hjemmemarked så er dine muligheter internasjonalt ikke stort bedre. Vårt politiske hjemmemarked er et pussig landskap. Tar vi vare på vår kultur? Tar vi vare på de syke, gamle, barn som utsettes for vanskjøtsel og overgrep og andre som rammes av forhold som ikke burde aksepteres innenfor begrepet menneskerettigheter og menneskeverd?

Vi er inne i en periode med nasjonalbudsjett og kjøpefest. Beløpenes størrelse synes viktigere enn innholdet. Det er tid for ettertanke, gjenreising av elementær etikk, mellommenneskelig respekt og hjelpsomhet.

På tide å snu før vi gjør oss selv til vulgærkapitalismens narrer?


Kommentarer:
Postet av: A. K. Snavsen

Sier meg enig eller uenig.

08.des.2006 @ 15:55
Postet av: Anka Hansen

Å hjelpa og gi, lyt spira no få stå. Den veks ikkje av seg sjølve, men berre om den stimulerast.

08.des.2006 @ 15:56
Postet av: ?

Det var fint og reflektert skrevet. Det dreier seg ikke nødvendigvis "den ene eller det andre" - men måten vi gjør det - og ikke minst, hvorfor vi gjør det vi gjør ... Mange andre bloggere synes å strebe etter å innta ekstreme standpunkter - fordi bloggernes "suksess" ser ut til å måles i antall kommentarer. Leste f eks for et par dager siden en svært svak, logisk bristende, og ekstremt ureflektert blogg, om kongefamiliens venner på Nettavisen. (Det er ikke temaet som er poenget her). - Det "haglet" med kommentarer - og bloggeren var sikkert veldig fornøyd med seg selv. Men det gjorde ikke bloggen bedre... Så takk til Kristin Moe - for refleksjon og integritet.

08.des.2006 @ 19:07
Postet av: Karsten

Kaller virkelig noen dette innlegget for refleksjon? Det er jo bare et oppgulp av hva Frp har sagt i 30 år!

08.des.2006 @ 20:43
Postet av: Jon Dåv

Jaget etter suksess, det å se og bli sett og dagens verdier hvor det viktigste er det ytre og størrelsen på lommeboken er ikke bare patetisk, men også et tegn på en skremmende utvikling. Og de fremste i rekken for denne utviklingen er det "hellige" dobbeltmoralistiske KrF. De er tydeligvis viktigere å fremstå som et perfekt lite fredselskende land, enn å rydde opp i store nasjonale problemer som elendig eldreomsorg, fattigdom, narkotika og stadig flere med psykiske problemer. Glad jeg ikke er ungdom i dag, og jeg opprktig gruer meg til mine barn blir ungdommer i en stadig mer forvirrende verden hvor ungdomsopprøret er totalt fraværende i jakten på det perfekte. Ellers er jeg helt enig med Kristin.

http://www.prosjekt101.no

09.des.2006 @ 01:14
URL: http://www.prosjekt101.no
Postet av: pc stokke

Et godt tegn: Julegatene kom ikke opp før midt i november! Jeg trodde vi skulle starte julekjøpefesten allerede i september :-)

Så kanskje det er håp for " ettertanke, gjenreising av elementær etikk, mellommenneskelig respekt og hjelpsomhet."

09.des.2006 @ 22:06
URL: http://vuzak.no
Postet av: Kynisk

Kristin Moe har flere gode poenger - de fleste regimer som har vært Norges hovedbistandsland gjennom snart 40 års statlig u- hjelp har vært noe av de verste bandittregimer i verden. Bedre å gi penger gjennom Røde Kors, Leger uten Grenser, Frelesarmeen og liknende. Statlig og rikspolitisk dobbeltmoral fra Krf og AP i særdeleshet er jeg veldig lei av.

10.des.2006 @ 19:35
Postet av: Frithjof K

Og du har dessverre så altfor rett.

Maktens elite viser gang på gang sitt sanne ansikt.

Vi har sett tidligere statsministere sitte og fortelle om alle de interessante menneskene han har fått møte som følge av sin "giverglede". Resultatene overfor de som skulle motta sier han derimot lite om.

Vi har sett firmaers ledelse som truer med å "flagge bedriften ut" fordi ting ikke legges "til rette" for dem, og som helt glemmer at de, som alle andre, er en del av et samfunn og dermed har forpliktelser overfor det samfunnet som har gjort det mulig for dem å vokse og bli store.

Vi har sett, senest denne helgen, konserndirektører som uten blygsel lyver offentlig for å sikre sin bedrift verdier på bekostning av de fattige verdiene egentlig var ment å skulle tilfalle. Og vi hører tilhengerne juble fordi det betyr milliarder i kassa til dem som kanskje ikke trenger dem.

Men vi, den vanlige mann i gata er ikke bedre.
Vi sitter og viser en nesegrus beundring for han eller henne som har sikret seg millioner og milliarder på en eller annen måte. Helt sikkert lovlig, men det er faktisk noen som har betalt inn disse millioner og milliarder, noen som kanskje kunne hatt behov for å slippe med litt lavere innbetalinger.

Vi beundrer et firma som med sine 10-15 ansatte omsetter for milliarder og gir overskudd og bonuser for millioner, men han som gjennom sin lille bedrift omsetter for 10 millioner og samtidig sørger for 5 arbeidsplasser og derigjennom forsørger 20 personer, han ser vi lite eller ingen ting til.

Vi må kanskje begynne med oss selv. Hvordan er oppp til hver enkelt av oss. Men det er faktisk vi, den vanlige mann og kvinne, som utgjør dette landet, denne verdensdel, denne verden. Det er vi som kan gjøre noe.

Kjære Kristin Moe, ditt uttrykk VULGÆRKAPITALISME er bra, veldig bra. Synd bare at vulgærkapitalistene og deres disipler neppe skjønner at det gjelder dem.

Ha en strålende, fredlig og velsignet jul.

11.des.2006 @ 11:54
Postet av: Jonas

Når jeg hører vulgærkapitalistisk narr tenker jeg på folk som kjører rundt i kjempedyre og forurensende biler. Da ser jeg for meg litt egoistiske folk som tenker at "jeg kan godt forurense mer enn alle andre, for jeg er jo rik, og det vil jeg at alle skal se på bilen jeg kjører."

Jeg tror det beste vi i I-land kan gjøre for de fattige landene, er å minske utslippene av klimagasser. For det vil stort sett være de fattigste som rammes hardest av forurensning. De rike kan bare kjøpe seg ut av problemene.

13.des.2006 @ 11:09
Postet av: lita

Gledelig at KM ser sakene slik. Trodde ellers at hun hadde hatt litt føling med denne problematikken(hvis jeg ikke husker feil), men bedre sent enn aldri. Ikke noe å bli forbauset over at eldre og syke må vente, dette er rutine.De som har samvittighet til å skusle bort milliarder på unødvendig operabygging, mens mange mennesker drepes/lemlestes på dårlige veier, eier ikke fornuft og medfølelse!

14.des.2006 @ 22:08
Postet av: Rolf Todal

Det er så vidunderlig deilig å lese dine refleksjoner.Jeg behøver ikke kommentere,
for du har alt sagt hva JEG mener.
mvh Rolf Todal.

12.jan.2007 @ 13:05
Postet av: Ragnhild

Kunne ikke sagt det bedre selv. Man kan bare håpe at en eller annen politiker leser og tar til seg.

27.aug.2007 @ 10:23

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/3041514

Kristin Moe

Kristin Moe er kommunikasjonsrådgiver, og har lang erfaring innen politikk, organisasjon og ledelse. Hun er utdannet jurist, med en allsidig bakgrunn blant annet som programleder på TVNorge og TV 2. Hun har vært aktiv i Høyre, vært rallykjører og liker å hoppe i fallskjerm.

hits