Post Valla

Av Kristin Moe - 31.jan.2007 @ 11:28 - Kommentér
Så er vi der igjen. Nok en sak hvor presse og lunsjbord har fått næring i dager og uker.

Det er ikke få ledere og andre synlige personer i det offentlige rom som effektivt bidrar til sin egen «lidelse» i all offentlighet. Modellen er ofte den samme. Årsaken kan være forskjellig. Alt fra økonomisk snusk, rolleblanding, lovbrudd til private skandaler bader i et eneste stort røykteppe uten at det finnes kilde av sannhet; uten at det finnes noen ild.

- Foreløpig.

«Synderen» drives fra skanse til skanse av fornektelse, bortforklaringer og ivrige hjelpere fra alle sider. Fagfolk kaster seg på for å få sin bit av synderen for å fremme sin egen fortreffelighet. Gammel bitterhet og fiendskap ser sitt snitt til en smule rettferdig hevn. Det letes med lys og lykte etter vinklinger som kan gi næring til flokkdyrene - som selvsagt alle har sitt eget ideelle motiv. Men aldri penger eller jantelov!

Ser vi en trend? Kan vi konstruere en mulig konspirasjon? Habilitet til side: Det er sikkert noen som har noe på denne «Judas» og som kan brukes?

Er det så vanskelig å være ærlig, selverkjennende og ikke minst lyttende om man sjekker litt i erindringsboksen? Er det nødvendig med en gjentatt fornektelse som bare gjør fallhøyden mer skremmende time for time?

De fleste som følger litt med i samfunnet vet det bare er spørsmål om tid før noe, relevant eller ikke, kommer opp på overflaten. Da er det allerede etablert et rimelig kaotisk bilde av tvil og tro, sympati og antipati, synsere og sannhetsvitende. Det å forsøke å krype frem med sannheten når kaoset er fullkomment er en utakknemlig oppgave.

Når da en av undertegnedes bransjekollegaer innen kommunikasjonsrådgivning greier å gjenta fadesen med både å være rådgiver for synderen og gi ekspertuttalelser om sin klients lederevner, så er bildet komplett. Dette er også prøvet før av Ingebrigt Steen Jensen og andre.

Det er opprørende å registrere at saker og situasjoner som kanskje kunne hatt en virkelig samfunnsinteressant substans virvler seg inn i labyrinten nok en gang. De samme kommunikasjonsmessige feilene gjentas. Og konsekvensene slår ut på en måte som ikke tjener kilden til oppmerksomheten.

Man kan ikke lære en gammel hund å gjø, men heller ikke å slutte å gjø. Det er vel ikke mange som tror at Valla kan lære det heller. Men det er forskjell på å være tøff og å stille krav, og det å gi et visst inntrykk av å ha oppdragelse og en grense for hva man sier og ikke sier. En leders form er helt avgjørende for etableringen av en bedriftskultur.

Det får en til å undres på hvordan det er å jobbe i LO…

Kristin Moe

Kristin Moe er kommunikasjonsrådgiver, og har lang erfaring innen politikk, organisasjon og ledelse. Hun er utdannet jurist, med en allsidig bakgrunn blant annet som programleder på TVNorge og TV 2. Hun har vært aktiv i Høyre, vært rallykjører og liker å hoppe i fallskjerm.

januar 2007
ma ti on to fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
31
       
             
hits