Er embetsmenn og -kvinner en vernet rase?

Av Kristin Moe - 25.mai.2006 @ 14:05 - Kommentér
Er embetsmenn og -kvinner en vernet rase?

I fare for å skjære for mange over en kam, må spørsmålet stilles. Med ujevne mellomrom avsløres uetiske og lovstridige forhold i offentlig virksomhet. I et rettssamfunn, som vi visstnok skal ha i Norge, er straffereaksjoner et viktig virkemiddel. Politikeres vegring mot å reagere adekvat i forhold til betrodde medarbeidere i stat, fylke og kommune er et alarmerende problem utover det nødvendige korrektivet det skal være å vise at det går en grense også for offentlig ansatte personer.

Vi har i generasjoner blitt doktrinert inn i den illusjon at viktige fellesoppgaver og interesser ivaretas best
av et offentlig apparat. Da sikres angivelig bla. objektivitet, likebehandling og kvalitet.

Det er nok med stor motvillighet at en del politikere må innse at mennesker er mennesker enten de jobber i det offentlige eller i det private. Mulig at enkelte kan ha et idealistisk formål med å velge embetsverket, men det gjør det ikke mindre betenkelig! Offentlig forvaltning med en individuell personlig agenda er en betydelig trussel for tillit og ikke minst for ivaretakelse av samfunnets interesser.

I min profesjon hvor bla. kontakt med sentrale og lokale myndigheter er en viktig del, oppleves til stadighet en lite samfunnstjenlig saksbehandling som ikke bare kan summeres opp i byråkrati. En tilsynelatende personlig og kulturell motvilje oser imot bedrifter og privatpersoner som drister seg til å fremme sine prosjekter. Oslo Kommunes nylige undersøkelse om målgruppers opplevelse av etatene bekrefter oppfatningen av særinteresser. Byantikvaren blir oppfattet som en betydelig bremsekloss som stadig finner opp nye grunner til å si nei, har er uakseptabel sen saksbehandling og går utenfor sitt kompetanseområde. Og svaret er som vi alltid hører: for lite penger!

Nå må det bli slutt på denne rosenrøde aksept for at penger uansett er roten til all uakseptabel atferd i offentlig virksomhet. For mange oppleves økte budsjetter som  økt rom for utmattende og kreativ saksbehandling.

Senest 26. april i år sa vår velmenende næringsminister Odd Eriksen at han vil forminske byråkratiets kvern (endelig et verktøy!). Har vi hørt det før?

Feighet, mangel på respekt for utviklingen av samfunnet, dets innbyggere og næringsliv synes å bli det etterlatte inntrykk.

Flere av mine klienter gir opp og flytter aktivitet og arbeidsplasser ut av Norge. Politikerne burde være de siste til å bebreide dem.

Kristin H. E. Moe


Første innlegg

Av Kristin Moe - 25.mai.2006 @ 14:00 - Kommentér

Velkommen til min blogg!


Kristin Moe

Kristin Moe er kommunikasjonsrådgiver, og har lang erfaring innen politikk, organisasjon og ledelse. Hun er utdannet jurist, med en allsidig bakgrunn blant annet som programleder på TVNorge og TV 2. Hun har vært aktiv i Høyre, vært rallykjører og liker å hoppe i fallskjerm.

mai 2006
ma ti on to fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24
25
26 27 28
29 30 31        
             
hits